Les tasques de l’hort al mes de juliol

Característiques climàtiques bàsiques

Mes calorós per excel·lència en el qual s’assoleixen les temperatures més elevades de l’estiu malgrat que el dia comença ja a escurçar-se. Les condicions ambientals a la major part del territori català són extremes per la combinació de les altes temperatures amb nivells d’humitat molt baixos. És durant aquest mes que es produeix l’anomenada canícula on les condicions adverses comentades s’accentuen. Les pluges són del tot escasses i inexistents a excepció d’alguns ruixats dispersos en zones de muntanya cap al vespre. Les zones més properes al litoral veuen suavitzades les condicions ambientals per l’acció refrescant de les marinades (vents de mar cap a terra) que bufen a partir del migdia.

Per a la majoria de plantes aquest és el mes més desfavorable. La transpiració s’accelera i es veuen obligades a captar més aigua del sòl quan aquesta és més escassa. L’evaporació de l’aigua de la terra és també molt acusada i si no hi ha aportacions regulars en forma de reg les plantes poden morir en poc temps.

Dites populars destacades

· Raïms de Sant Jaume, raïms aigualits; raïms de setembre, te’n llepes els dits.

· Al mig juliol sembra el fesol, per Santa Carmeta sembra la mongeta.

· Per Santa Magdalena la nou i l’avellana és plena.

· Si vols una bona col, planta-la pel juliol.

· Si no regues pel juliol, tot l’any el camp se’n dol.

· Per Sant Jaume i Santa Anna pinta el raïm i la magrana.

A L’HORT

En ser ja un mes plenament de vacances s’haurà de preveure com s’organitza el manteniment de l’hort durant l’estiu. Si el deixem ben arranjat i amb el reg automàtic funcionant i programat a les hores adecuades al tornar podrem obtenir una bona collita.

Plantarem: enciams, carxofes, cols i bròquils que collirem a la tardor.

Sembrarem directament: bledes, espinacs, mongetes, pastanagues, raves i carbassons de producció tardana.

Recol·lectarem: alls, albergínies, api, bledes, cebes, escaroles, patates, enciams, mongetes tendres, cogombres, carbassons, pastanagues, pebrots i tomàquets.

Feines: Cal continuar esporgant les tomaqueres i lligar la tija principal a mesura que va creixent.

També despuntarem les pebroteres i els cogombres per limitar-ne el creixement excessiu i així afavorir la fructificació.

Controlarem els fongs si hi ha alguna pluja esporàdica. Un tractament periòdic amb cua de cavall sempre serà beneficiós. També seguirem controlant els atacs de pugó, ja que poden ser freqüents.

Temps de recollir les nous verdes per fer la ratafia (licor típic català).

AL JARDÍ

Retirarem les flors seques per afavorir noves floracions. Podem recollir llavors per guardar de les plantes com el boixac, girasols, clavell de moro, alfàbrega, espígol, etc.

AL VIVER

Mantindrem el reg dels esqueixos que estan arrelant i controlarem les herbes que surten espontàniament als testos o jardineres.

Altres post que et poden interessar