Com fer un bon compost. Molt mès fàcil del que creus!

És un procés gratificant

Veure com els residus es converteixen en un recurs valuós com el compost pot ser molt gratificant. Fer compost és una forma de retornar nutrients al sòl i millorar la fertilitat del teu hort o jardí, i el procés de crear-lo pot ser una experiència molt positiva.

No es requereixen habilitats especials

Fer un bon compost és més senzill del que algunes persones es pensen. No cal ser un gran expert en jardineria o en compostatge. Amb una comprensió bàsica del procés i una mica de dedicació, qualsevol persona pot convertir els seus residus orgànics en un recurs valuós per les seves plantes. Serà tan senzill com imitar els cicles del terra del bosc, perquè el que n’extraurem al cap d’uns mesos serà una terra igual de bona.

Selecciona una ubicació adequada

Busca un lloc al teu jardí, pati, balcó o terrat que estigui a l’ombra. Ajudarà a mantenir la humitat i hauràs de regar-lo menys. Si el col·loques directament al terra remou-la abans d’instal·lar-lo, els microorganismes començaran a treballar. Si el situes al terra del balcó o terrat recomano posar-lo sobre d’un pallet perquè les rajoles no es facin malbé.

El primer que hi posarem

Farem un llit de material llenyós d’uns deu centímetres d’alçada per facilitat l’entrada d’aire.

Escull els materials adequats

El compost es beneficia d’una combinació de materials secs (branques i fulles) i materials humits (restes de fruita i verdura, bosses de te, marro del cafè, i closques d’ou triturades). Cada dues o tres capes (uns deu centímetres més o menys) d’humit afegeix una capa de sec.

Quins vegetals no hi posarem al compostador

Les pells dels cítrics tenen un ph molt àcid i acidifica el compost i també en ralentitza el procés.

Tritura els materials grans

Tritura o talla els materials grans com branques i pells gruixudes. Com més petit Abans es descompondrà.

Mantén la humitat

Mantén el compost humit però no massa mullat. Si és massa sec, afegeix aigua; si és massa humit, afegeix material sec com fulles o terra seca ja sense nutrients que vulguis regenerar.

Gira el compost regularment

Remena el compost cada dues o tres setmanes almenys. Proporcionaràs oxigen i acceleraràs la descomposició.

Els microorganismes fan la major part del treball

La descomposició dels residus orgànics està principalment dirigida per microorganismes com bacteris i fongs Només cal proporcionar-los una pila ben equilibrada i una mica de temps, i ells faran la major part del treball per descompondre els materials.

Els cucs de terra, un paper molt important

Per obtenir un compost de màxima qualitat, ric en humus de cuc de terra és imprescindible afegir al compostador cucs de terra. En línia trobareu fàcilment venedors que us indicaran quants en necessiteu, tot dependrà de la mida del compostador. Els cucs de terra de califòrnia o també dits cucs vermells son l’espècie que s’utilitza als compostadors per la seva velocitat de reproducció en bones condicions i la seva adaptabilitat en les condicions del compostador.

La naturalesa és sàvia

La naturalesa té una gran capacitat per a la renovació i la descomposició. Fins i tot si comets algun error en el procés de compostatge, és probable que la naturalesa pugui compensar i continuar amb el procés de descomposició.

Sigues pacient

La descomposició completa pot trigar diversos mesos (entre cinc i nou mesos), depenent dels materials utilitzats, la mida d’aquests i de les condicions ambientals.

Un bon compost

Quan el compost té un aspecte fosc i terrós, i té un olor de terra de bosc vol dir que ja està llest per ser utilitzat com a fertilitzant per les plantes del teu hort o jardí. Enhorabona!

Altres post que et poden interessar