Les tasques de l’hort al mes de maig

Característiques climàtiques bàsiques

Segon mes de la primavera que es caracteritza per una pujada clara de les temperatures diürnes, però que encara es mantenen fresques o fredes a la nit. Les pluges solen ser freqüents, pero no gaire abundoses. Els dies s’allarguen considerablement i tot plegat afavoreix una gran activitat dels vegetals.

Dites populars destacades

· Al maig cada dia un raig.

· Maig calent i plujós fa l’any ric i abundós.

· Maig humit fa el pagès ric.

· Una flor no fa maig, ni una gota un raig.

· Maig ventós i juny calent fan bon vi i bon sarment.

· Pel maig els caragols a raig.

A L’HORT

Plantarem: continuem amb les plantacions iniciades a l’abril; tomàquets, pebrots, albergínies, carbassons, escaroles, enciams i cebes.

Sembrarem directament: mongetes, cogombre, carbassa, meló i sindria.

Farem planter de: tomàquets, pebrots, albergínies, carbassons, carbasses, cogombre, meló i síndria.

Recol·lectarem: pastanagues, maduixes, enciams, escaroles, faves, pèsols, alls tendres, cebes tendres i carxofes.

Al jardí

Sembrarem a l’aire lliure plantes comestibles o aromàtiques com la borraina, sajolida de jardí, cibulet i julivert. També és l’època de plantes de flor com el cosmos, el clavell de moro, boixac, gira-sol i la caputxina.

Tractaments

Continuarem amb els tractaments preventius per als fongs. Cal dedicar especial atenció al mildiu de la patata i la tomaquera.

Caldrà controlar les invasions de caragols i llimacs. Ho farem amb trampes de cervesa, amb barreres d’encenalls, amb garrafes d’aigua que impedeixi l’accés a les plantes o teules que serveixin de refugi i amagatall.

Cal protegir les primeres fruites com les maduixes amb xarxes per evitar que siguin menjades pels ocells. També hi aplicarem un encoixinat de palla per evitar que es podreixin en contacte amb la terra humida.

Hem d’anar augmentant el reg, ja que comença a fer calor, però controlant periòdicamnet la humitat de la terra amb el sensor per no malgastar aigua. El reg es farà al matí o al vespre sempre que sigui necessari. Evitarem mullar les fulles per no contribuir a l’expansió dels fongs.

Tallarem els brots xucladors dels arbres fruiters com el de les oliveres i els cítrics.

És important estar al cas dels primers atacs de la mosca blanca, aturant la seva expansió mitjançant el sabó potàssic o capturant-les amb trampes especials o tires adhesives que les atrauen i queden enganxades.

Altres post que et poden interessar