L’hort al mes d’octubre
Característiques climàtiques bàsiques
Mes irregular pel que fa a temperatures i precipitacions. Les pluges encara poden ser fortes, i es poden recollir molts l/m²en poca estona, però estan mal distribuïdes i hi ha períodes de força sequedat. Les temperatures durant el dia solen ser suaus, arribant a valors de 20 o 25°C però ja davallant considerablement a la nit. Les hores de sol han anat minvant fent reduir notablement l’activitat vegetal. És en aquest mes quan es comencen a notar els primers indicis que som a la tardor: les plantes llenyoses entren ja en una fase de poc creixement i les fulles dels arbres i arbustos de fulla caduca comencen la seva decadència. Les plantes de la temporada d’estiu entren en la seva fase final del desenvolupament i hauran d’anar sent substituïdes.
Dites populars destacades
· Octubre finit, mor la mosca i el mosquit.
· A la tardor ni fred ni calor.
· Octubre finit, raïm recollit.
· Si vols tenir un bon favar sembra per la Mare de Déu del Pilar.
· Quan l’octubre va a la fi tots els ocells d’hivern ja són aquí.
· Quan a l’octubre plou, el rovelló es mou.
· Octubre tronat, hivern nevat.
· Pluja d’octubre, ni una gota perduda.
A L’HORT
Plantarem: cols, bròcoli, escaroles, porros, cebes, fonoll, bledes, espinacs, raves, pèsols, faves, api, remolatxes, pastanagues i enciams.
Sembrarem directament: espinacs, bledes, faves i pèsols. En les zones més temperades també sembrarem raves, pastanagues i julivert.
Recol·lectarem: api, cebes, cols, moniatos, raves, pastanagues, bledes, enciams, espinacs, i les últimes mongetes, carbassons, tomàquets i albergínies.
També és època de recollida de fruites com les figues, les castanyes, els glans, les magranes, les nous, les olives, les avellanes i els caquis.
AL JARDÍ: plantarem directament boixacs.
AL VIVER: en llocs d’hivern més rigorós prepararem l’hivernacle per tenir-lo a punt quan arribi el fred. Podem fer sembres de cebes i enciams.
ALTRES FEINES: és una bona època per començar el compostatge. Podem començar a omplir el compostador fent una bona provisió de fulles seques, branquillons, restes fresques de fruita i verdura. Si aconseguim omplir-lo bastant de pressa i el desembre el tenim tot ple, cap el mes de juny ja tindrem el compost fet. L’haurem d’anar regant un parell de cops per setmana ara que les temperatures han disminuït.
Arrencarem les plantes d’estiu que han acabat el seu cicle reproductiu. Recol·lectarem les llavors, assecant-les i guardant-les per l’any vinent.
Tant les fulles seques com les restes vegetals seques les anirem recollint i emmagatzemant pe posar-les gradualment al compostador o per fer-ne un encoixinat.