L’hort al mes de gener

Característiques climàtiques bàsiques

Part central de l’hivern que es caracteritza encara pels dies curts, però que poc a poc es van allargant augmentant les hores de llum solar fins a les 9-10 hores. Se solen assolir les temperatures més baixes de l’hivern que provoquen gelades que poden ser importants. Si coincideixen les temperatures baixes amb un ambient sec els danys causats a les plantes poden ser molt greus. És el que s’anomena gelada negra.

Acostuma a ser un mes força sec, amb poques pluges, amb un predomini del temps anticiclònic que provoca l’estancament de boires a les parts fondes de l’interior. Quan les temperatures baixen de 0º C aquestes esdevenen en gebradores provocant efectes negatius en la vegetació si aquesta situació persisteix durant dies.

Dites populars destacades:

· Ceba de cap d’any fa de bon averany.

· Pels Reis el dia creix i el fred neix.

· Si vols veure la lluna bé, mira-la pel gener.

· De l’aigua de gener, ni una gota se’n fa malbé.

· El vent de gener porta l’oliva a l’oliver.

· Aigua de gener omple bótes i graners.

· Glaçada de gener estova la terra bé.

· Pluja pel gener, blat a la sitja i vi al celler.

· Pel gener, el camp llaurar, la vinya podar i el vi trascolar.

A L’HORT

Plantarem: cebes, enciams, escaroles, espinacs, bledes, pastanagues, remolatxa, fonoll, pèsols i faves.

Sembrarem: pèsols, faves, espinacs i bledes.

Recol·lectarem: cols, bròquils, bledes, apis, carxofes, escaroles, faves primerenques, raves, pastanagues, espinacs i porros.

AL VIVER

És l’època de fer esqueixos de plantes llenyoses de fulla caduca.

En zones de clima més temperat podem començar a preparar els llavorers per sembrar a finals de mes tomàquets, pebrots i albergínies per tenir a punt el planter a finals de gener o principis de març. En zones de clima més fred esperarem al mes de febrer. Es recomana fer aquestes feines a l’hivernacle o en un lloc ben assolellat i càlid.

ELS FRUITERS

Podem plantar fruiters i arrels de fulla caduca a arrel nua, és a dir, sense terra. Cal escollir del viver on els comprem els exemplars sans i ben formats. S’han de tallar els xucladors que surten de la base i les branques seques de l’avellaner. Si tenim algun presseguer cal fer un tractament preventiu de la malaltia fúngica de l’arrufat amb cua de cavall o amb un fungicida de coure si la malaltia ha estat més greu l’any anterior.

Si hem sembrat adob verd a la tardor ara és el moment per segar-lo i incorporar-lo a la terra per tenir-la ben fertilitzada de cara a la primavera.

Aprofitarem el mes de gener per airejar la terra al voltant dels fruiters i posar compost nou. Per fer aquesta feina apartarem abans l’encoixinat orgànic de fulles o trinxat de poda.

En zones d’hivern més rigorós utilitzarem l’encoixinat de palla que protegeix la terra i evitar així que les gelades afectin les arrels i l’activitat microbiana.

Altres post que et poden interessar