Les tasques de l’hort al mes de març

Característiques climàtiques bàsiques

Mes de final de l’hivern i inici de primavera. És un mes força irregular, encara poden caure algunes glaçades en zones d’interior i poden fer força mal, ja que moltes plantes ja es troben en plena activitat. En zones més temperades les temperatures ja  assoleixen valors superiors als vint graus i això fa que s’acceleri el creixement vegetatiu de les plantes afavorit també per l’increment de les hores de sol. Haurien d’aparèixer les primeres pluges primaverals de forma irregular.

Dites populars destacades
  • Tota vinya estimada, al març treballa.
  • Març marçot mata la vella i la jove si pot.
  • Març marcer és un mentider.
  • Març marçot mata la vella i la jove si pot.
  • Març marcer és un mentider.
  • Hivern de molta gelada, molta fruita assegurada.
  • Oreneta arribada, hivernada acabada.
  • Pel març la verdor i per l’abril, la flor.
  • Si plou per sant Albí, bona vinya i bon vi
A l’HORT

Mes de molta feina, ja que s’inicien a la majoria de les comarques períodes més favorables per a un gran nombre d’hortalisses.

Plantarem: maduixes, enciams, pastanagues, cebes, porros, bledes, espinacs i remolatxa.

Sembrarem directament: patates als volts de Sant Josep aprofitant la lluna vella. Cal posar els grills cara amunt en el moment de plantar-los. També podem sembrar bledes, pastanagues i raves.

Farem planter de: tomàquets, pebrots, carbassons i albergínies sempre que les temperatures no baixin de dotze graus. Tindrem els llavorers a l’exterior, en un lloc assolellat i arrecerat.

Recol·lectarem: faves, pèsols, carxofes, cols, bròquils, enciams, bledes, espinacs, pastanagues, remolatxes, cebes i porros. És l’època que rebroten les esparregueres boscanes i podem recollir els preuats espàrrecs de marge.

Les flors: Farem sembres de clavells de moro, boixacs i caputxines.

Els fruiters: Fertilitzarem amb una capa d’humus de cuc de terra o compost els fruiters que faran flor a l’abril com el pruner, cirerer, etc. si encara no ho hem fet. El llimoner i el taronger necessiten un adob especial per a cítrics. Encoixinarem amb restes de poda, palla, branquetes, etc. i regarem perquè penetrin a la terra les vitamines.

Altres post que et poden interessar