Les tasques de l’hort al mes de juny

El mes de juny es caracteritza per tenir els dies més llargs de l’any. Les hores de sol s’allarguen fins ben entrat el vespre arribant al solstici d’estiu el dia 21. Aquest fet juntament amb les temperatures encara suaus fan que sigui un mes molt profitós per totes les plantes, tant les que acaben el seu cicle, com les faves i els pèsols, com les que començaran a produir aviat. Les pluges comencen ja a escassejar i caldrà estar més atents al reg.

Dites populars destacades

· Al juny, la falç al puny.

· Per Sant Joan, el blat al camp; per Sant Pere, el blat a l’era.

· El sol de juny estalvia llum.

· Si plou a primers de juny, el bon temps és lluny.

· Civada granada, als vint dies segada.

· Juny assolellat i ben tronat, any de bon vi i molt blat.

· Per Sant Pere i Sant Feliu l’avellana surt del niu.

· Per Sant Benabé has de sembrar carbasses si vols que vagin bé.

·La civada, com l’espelta per Sant Isidre es desperta.

A L’HORT

Plantarem: podem continuar plantat-hi plantes de fruit com tomàquets, pebrots, albergínies i carbassons tenenint en compte, però, que l’època de recollir es retarda fins a finals d’agost i principis de setembre. També és l’època de plantar els brots arrelats dels moniatos que hem preparat al viver.

Sembrarem directament: raves, bledes, mongetes i pastanagues. És bona època per sembrar les mongetes per collir-les seques per guardar, com és el cas de la del ganxet molt preuada a la cuina.

Recol·lectarem: alls, albergínies, api, bledes, cebes, escaroles, espinacs, patates primerenques, enciams, mongetes tendres, cogombres, carbassons, maduixes, pastanagues i tomàquets. S’acaba la collita de faves i pèsols.

Cal esporgar els xucladors de les tomaqueres que neixen entre la tija principal i les branques laterals.

També despuntarem les pebroteres i els cogombres per limitar-ne el creixement excessiu i així afavorir-ne la fructificació.

Si tenim julivert el retallarem per afavorir el creixement de noves fulles i retardar el creixement de la inflorescència.

ELS ARBRES FRUITES

Farem un seguiment dels rebrots xucladors que creixen a la base d’alguns arbres fruiters i els tallarem amb unes bones tisores de podar. Si encara no ho hem fet col·locarem una cobertura vegetal a la terra per evitar males herbes i la evaporació de l’aigua.

AL VIVER

L’estiu serà època de poca activitat al viver. Durant el mes de juny haurem d’anar trasplantant el que ens queda de planter.

Si tenim esqueixos de plantes que encara no estan ben arrelats i cal que encara estiguin uns mesos més als testos abans de transplantar-los haurem de mantenir-los regats durant l’estiu amb un sistema de reg automàtic i deixar-los en un lloc a l’ombra.

Altres post que et poden interessar