Agricultura regenerativa: Com aplicar-la a un hort urbà en jardineres

L’agricultura regenerativa s’ha convertit en una pràctica clau per combatre la crisi climàtica i restaurar la salut del sòl. Però, què passa quan volem aplicar aquests principis en espais com un hort urbà en jardineres? La bona notícia és que, encara que sembli un repte, és absolutament possible integrar els principis de l’agricultura regenerativa en un hort urbà en contenidors, i no només és possible, sinó que pot tenir un impacte molt positiu en la salut del sòl, la biodiversitat, i la productivitat. A través d’una gestió intel·ligent dels espais, podem contribuir al benestar de les nostres ciutats i de l’entorn natural.

Què és l’agricultura regenerativa?

L’agricultura regenerativa és una pràctica que va més enllà de la sostenibilitat. No es tracta només de minimitzar els danys a l’entorn, sinó de revertir-los. Mitjançant tècniques com la rotació de cultius, l’ús de cobertes vegetals, la no-llaurada i un ús responsable de l’aigua. D’aquesta manera es fomenta la captura de carboni, la millora de la biodiversitat i l’enriquiment del sòl.

Com adaptar l’agricultura regenerativa a un hort urbà amb jardineres

Cobertes vegetals per protegir el sòl: quan parlem de cobertes vegetals ens referim a dues opcions: cobertes vegetals vives i mortes (mulching). Totes dues tècniques tenen el mateix objectiu: protegir el sòl, mantenir-ne la humitat i millorar la seva qualitat, però funcionen de maneres diferents. Les cobertes vives són plantes que es cultiven alhora o alternant amb els cultius principals per oferir múltiples beneficis al sòl. Aquestes plantes no es recol·lecten com a aliment, sinó que es deixen créixer per protegir i millorar el terreny. El mulching és l’ús de materials orgànics (com palla, fulles, restes de plantes o fusta triturada) que es col·loquen sobre la superfície del sòl en una capa gruixuda. En aquest cas, la coberta no està viva sinó que prové de plantes mortes o materials vegetals descompostos.

Diversitat de cultius: cultivar diverses espècies en un mateix espai fomenta la biodiversitat i prevé plagues. Plantes com el cacauet no només fixen nitrogen, sinó que també aporten aliment. Combinades amb flors com les zínnies, que atrauen pol·linitzadors, es crea un petit ecosistema beneficiós. Un hort urbà en contenidors pot beneficiar-se enormement de la diversitat de cultius. Integrar verdures com l’enciam o els espinacs, juntament amb fruites com els tomàquets o les maduixes, crea un ecosistema saludable. Cadascuna d’aquestes plantes té necessitats diferents i poden complementar-se. Per exemple, els cacauets poden fixar nitrogen a la terra, alimentant altres cultius que necessiten aquest nutrient. Aquesta diversitat no només ajuda a mantenir la salut del sòl, sinó que també prevé plagues i fomenta la productivitat.

Reg sostenible: els sistemes de reg per subirrigació redueixen el malbaratament d’aigua i milloren l’eficiència. Són una solució ideal per reduir el malbaratament d’aigua i millorar l’eficiència en els horts urbans. Aquest sistema permet que les plantes absorbeixin només la quantitat d’aigua que realment necessiten, evitant l’excés de reg i minimitzant la pèrdua d’aigua per evaporació. A més, poden estalviar fins a un 80% d’aigua en comparació amb altres mètodes tradicionals, com el reg per aspersió o manual.

Una altra manera d’estalviar aigua és col·locant bidons per recuperar l’aigua de la pluja, una font gratuïta i sostenible per poder regar l’hort en època de sequera. Recuperar l’aigua de la pluja redueix la demanda de recursos hídrics i disminueix la petjada ecològica de l’hort.

Biodiversitat i habitat: És molt important que hi hagi varietat de plantes que enriqueixin el sòl i que afavoreixin la biodiversitat de l’hort. Per exemple, plantes com l’alfals o el trèvol fixen nitrogen al sòl, millorant-ne la fertilitat, mentre que flors com la calèndula o el blauet atrauen pol·linitzadors essencials com abelles i papallones. A més, la diversitat d’espècies ajuda a controlar plagues de manera natural, ja que insectes beneficiosos com les marietes es poden alimentar d’altres com el pugó. Això crea un ecosistema equilibrat i resilient fins i tot en espais urbans limitats, on cada planta té un paper en el suport del conjunt.

Compostatge i reciclatge: El compostatge és una de les eines més poderoses de l’agricultura regenerativa, i pots aprofitar-lo al màxim en un hort urbà. Compostar és una solució ideal per transformar els residus orgànics en compost. L’ús de compost casolà nodreix el sòl, millora la seva estructura i fertilitat i ajuda a retenir la humitat. Un bon compost no només nodreix el sòl amb nutrients essencials, sinó que juga un paper clau en la retenció d’aigua, reduint la necessitat de reg constant. A més, fomenta la vida microbiana, afavorint els organismes que ajuden a descompondre la matèria orgànica millorant l’estructura del sòl. Un compost ric afavoreix la capacitat del sòl per retenir humitat i oxigen, factors essencials per a la salut de les arrels i el creixement de les plantes. Afegir una capa de compost al teu hort urbà a intervals regulars mantindrà les teves plantes saludables i vigoroses.

Rotació de cultius en jardineres: Tot i que en espais reduïts és fàcil caure en la monotonia de cultius, és important fer rotació per evitar l’esgotament del sòl. Alterna cultius de temporada i combina plantes que es complementin, com les que fixen nitrogen i les que n’extreuen del sòl. Una tècnica clau per mantenir la salut del sòl i optimitzar els nutrients disponibles, fins i tot en espais petits. La rotació pot prevenir l’esgotament del sòl i ajudar a mantenir un equilibri de nutrients, evitant l’acumulació de plagues o malalties. Cada tipus de planta consumeix diferents nutrients. Alternant-les, el sòl no s’esgota d’un nutrient concret. Algunes plantes, com les lleguminoses, tenen la capacitat de fixar nitrogen, enriquint el sòl per als següents cultius com els de fulla verda: cultius com espinacs, enciam, bledes o col que es beneficien d’un sòl amb una bona dosi de nitrogen. Aquest sistema no només millora la salut del sòl, sinó que contribueix a un entorn equilibrat i productiu.

L’agricultura regenerativa no només beneficia la terra, sinó també la teva ciutat!

  • Millora la qualitat de l’aire: les plantes capten CO₂ i altres gasos nocius, contribuint a una atmosfera més neta.
  • Refugia la biodiversitat urbana: un hort divers en plantes i flors pot convertir-se en un refugi per a insectes pol·linitzadors i altres formes de vida urbana.
  • Redueix la petjada de carboni: cultivar aliments localment redueix el transport i les emissions associades, a més d’oferir aliments frescos i saludables.
  • Millora de la salut del sòl: sòl ric en nutrients, aumenta la producció d’aliments i millora la seva capacitat de retenir aigua.
  • Biodiversitat: incrementa la biodiversitat d’insectes, microorganismes i altres espècies que contribueixen a ecosistemes més resistents.
  • Conservació de l’aigua: els sistemes de reg eficients i la captació d’aigua de pluja no només redueixen el consum d’aigua potable, sinó que també ajuden a disminuir les inundacions urbanes i milloren la gestió sostenible de l’aigua a la ciutat.
  • Combat el canvi climàtic: captura carboni atmosfèric, reduint l’impacte dels gasos d’efecte hivernacle.
  • Sistemes alimentaris més sostenibles: produeix aliments més saludables i nutritius, sense l’ús de productes químics artificials.

Altres post que et poden interessar