Cultivar tomàquets xerri, que bons!

Els tomàquets xerri són coneguts per produir una quantitat impressionant de fruits en comparació amb la petita dimensió de la planta. Això el converteix en una opció ideal per als terrats, terrasses o balcons urbans on l’espai és limitat. Deliciosos tomàquets per menjar a les amanides, pa torrat, salses o simplement tal qual són, un petit snack ràpid i saludable. En poques setmanes després de plantar, ja podràs començar a recollir els primers fruits. Això fa que sigui una experiència gratificant i emocionant tant si ets un horticultor principiant com no.

ALGUNS CONSELLS DE CULTIVACIÓ

Preparació del sòl: Els tomàquets xerri prosperen en sòls ben drenats i rics en nutrients. 

Plantació i espai: Les tomaqueres de xerris es planten al principi de la primavera i/o principis d’estiu, quan les temperatures mínimes no baixen dels quinze graus. Cal deixar un espai adeuat entre les plantes, uns quaranta centímetres serà suficient per permetre un bon creixement i perquè circuli l’aire. 

Lloc: Situarem el test o jardinera a ple sol. Per poder fer fruits la tomaquera necessita com a mínim sis hores de sol.

Reg: Els hi agrada un reg consistent per mantenir el sòl humit. Una cobertura vegetal ajudarà a mantenir la humitat. És important evitar regar les fulles per reduir el risc de malalties fúngiques. El reg per degoteig i l’ús d’una cobertura vegetal ajudaran a mantenir la humitat del sòl i reduir la pèrdua d’aigua per evaporació. Les jardineres per subirrigació també són una opció molt aconsellable.

Suport i poda: Col·locarem un suport com una canya o un tronc d’un metre i cinquanta i anirem lligant la planta a mesura que va creixent. Per una bona producció anirem traient els brots xucladors que neixen entre el tronc central i les branques laterals, al mig de la L.

Bones companyies: La calèndula reduirà la possibilitat de que apareguin cucs i evitarà que hi hagi nematodes. Les cebes també són una bona opció, ocupen poc espai i no treuran nutrients a la tomaquera. L’alfàbrega és una molt bona opció, ja que és una bona aliada per combatre plagues que poden afectar a la tomaquera com la mosca blanca i el pugó o fongs com el oïdi i el míldiu.

Collita: És important esperar fins que els fruits estiguin totalment madurs. Quan siguin d’un color vermell intens, d’aquesta manera obtindreu el millor sabor i textura.

Amb poca cura i atenció ja veureu que el cultiu de tomàquets xerri pot ser una experiència molt gratificant que us oferirà deliciosos fruits plens de sabor per gaudir durant tot l’estiu i la tardor.

Altres post que et poden interessar